PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelExkludera VISSA VÄRDEN i kolumn X vid uträkning av värdet i kolumn YExkludera VISSA VÄRDEN i kolumn X vid uträkning av värdet i kolumn Y
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2022-07-22 16:11
 

Det verkar som om den här tråden stannat av och frågan blivit obesvarad, vilket kan hända. All support och stöd i forum som detta bygger ju på frivillga insatser från vänliga människor.

Jag har trots allt lärt mig en del och tackar Benjamin för insatser och tålamod.

 

Vad beträffar själva frågan löste jag det på ett betydligt simplare, och inte lika elegant vis som det föreslagna med inbyggda villkor, men det får duga för stunden.

Skulle det, trots att jag nu fått till min halvdana och något klumpigare lösning, finnas någon som kan lösa min fråga på det mer korrekta viset (mer elgant och enkelt) och har lust att dela med sig av detta framöver är jag självklart fortfarande intresserad. Det dyker ju alltid upp situationer med liknande behov av uppställingar.

 

Kan även uppdatera tråden här med att användade av FILTER (som föreslagits ovan) inte verkar ha stöd i min version av Excel (Office 2019 Pro), vilket, så vitt jag kan förstå, tydligast visar sig när jag försöker skriva in FILTER i formeln för den aktuella cellen: Excel brukar ju alltid i sådan sammanhang visa ett slags pop-upfönster (med rullist) med förslag så snart man börjat skriva in någon av de formler som Excel förfogar över. I mitt fall, när jag skriver jag in FILTER, är det enda förslag från Excel =FILTRERAXML(, något som verkar kräva ett annat slags användande än det som i den här tråden förekommer i samand med FILTER.
Jag testade dock FILTRERAXML för att se om det eventuellt ändå kunda vara till någon hjälpt, men då jag inte har kunskap om vad tillägget XML egentligen innebär (förutom att det är ett sätt att skriva kod som jag inte behärskar) släppte jag det rätt snabbt.

Nytt inlägg
 2022-08-08 07:52
 
 Ändrad av Christian  på 2022-08-08 07:55:45

 Hej hej

Felet #NAMN fås av att excel inte känner igen någon av funktionerna/namngivna områden/etc som du använt dig av. Efterssom det inte är något fel i formeln du har skrivit så måste det således vara något annat. 

1. Säkerställ att dina namngivna områden fungerar. Gå in i namnhanterarer, denna hittar du under fliken formler. Säkerställ att området "Förbokning" finns, och att omfattningen pekar ut rätt blad, alternativt arbetsboken. Se självklart till att området pekar ut hela kolumnen och inte bara en cell.

2. kolla att du använder svenska nationella inställningar. kan du skriva =1,1 + 1,2 så har du svenska inställningar. Måste du istället skriva =1.0 + 1.1 så har du engelska nationella inställningar, detta innebär i så fall att du i dina formler ska använda kommatecken som separator istället för semikolon.

Fast jag hade nog istället för namngivna områden, valt att använda en tabellstruktur i grunden. Blir mycket lättare och flexiblare. Bara att markera din data, inklusive rubriker, och därefter trycka på ctrl+t. Bocka för att du har rubriker och tryck ok. En tabell utökas automatiskt när din data utökas, så formler skrivna mot tabellstruktur blir dynamiska. 

Om du väljer att köra på tabellstrukturen, så är det klokt att göra dina uträkningar ovanför tabellen, så att din data tillåts att växa utan att uträkningar ligger i vägen. Passa även på att kolla in någon video om tabeller, för det finns ganska mycket värt att veta om dessa, och kommer vara värt varenda sekund av din tid :).

Mvh

Christian

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelExkludera VISSA VÄRDEN i kolumn X vid uträkning av värdet i kolumn YExkludera VISSA VÄRDEN i kolumn X vid uträkning av värdet i kolumn Y

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter