PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelMåndagshuvudvärk med #VÄRDEFEL!Måndagshuvudvärk med #VÄRDEFEL!
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2023-02-20 11:31
 
 Ändrad av Runarsson  på 2023-02-20 12:57:20

 Sitter på jobbet och ska med en simpel formel "visa eller inte visa" ett värde, typ: 

=XLETAUPP(A1:A100;C:C;D:D;"")

... för att i en kolumn returnera talvärdena som fanns i kolumn D om värden i A1:A100 hittades i kolumn C och annars inte visa någonting alls.

Det fungerade ju som det skulle och hade kunnat användas OM det inte var för en kedja av #VÄRDEFEL! i underliggande formler när en tom textsträng blandas in. Jag har suttit och experimenterat med olika OMSAKNAS/OMFEL-varianter, men hur jag än gör återkommer jag till slut till valet ej fungerande tom textsträng eller en synlig 0:a.

Nödlösning jag tänkte på för att få cellen blank var att endera (1)returnera den där 0:an och med en villkorsstyrd formatering dölja den... eller (2)göra om den tomma textsträngen till ett beräkningsbart 0-värde i underliggande formler (=G1:G100*TALVÄRDE(E1:E100))

Jag gör dock filen åt andra än mig själv, så jag vill helst inte använda mig av några nödlösningar som jag kanske själv skulle acceptera.

Så, är det någon som har något jag själv inte tänkt på för att med en formel returnera ett "beräkningsbart ingenting" skulle jag vara tacksam.

Nytt inlägg
 2023-02-20 11:40
 

 En till fråga: Jag lyckades visst få in en dubblett av tråden. Hur får jag bort en egen tråd? Jag hittar ingen 'Ta bort'-lösning själv.

Nytt inlägg
 2023-02-20 12:08
 

 Hej hej

=XLETAUPP(A1:A100;C:C;OM(D:D<>"";D:D;"")) ser till att returnera tom sträng istället för nollor som resultat. 

=OMFEL(XLETAUPP(K16:K29;O16:O19;OM(P16:P19<>"";P16:P19;""));"") Tar bort #Saknas och andra fel som kan tänkas uppstå.

Jag hade dock i första hand försökt att se till att tom sträng inte fick finnas med i varken sökmatris eller returmatris. Enklast för att åstakomma detta är att skapa en tabell så att Xletaupp kan leta i respektive tabellkolumn (istället för hela kolumnerna c och d). 

Sedan behöver inte #värdefel nödvändigtvis betyda att det inte längre går att räkna på övrig data, exempelvis finns funktionen =Mängd() som kan ta summa, medel, antal mfl trots att det finns fel i data. 

Mvh

Christian

 

 

Nytt inlägg
 2023-02-20 16:24
 
 Ändrad av Runarsson  på 2023-02-20 18:58:30

Jag är lite låst när det gäller 'i första hand' eftersom jag bara är assisterande kock i detta. "Här är en modell på hur den ska se ut och här är en lista på vad vi vill att den ska göra"... typ. Allt är i princip skapat och min roll är bara att komplettera med dom formler och villkorsstyrda formateringar dom inte fixat själva samt ett makro som kan göra allt om och om igen.

XLETAUPP-lösningen med hela kolumner fungerar som det ska och då är det att föredra i denna fil, eftersom radantalen kan skifta med flera hundra från månad till månad och aldrig heller stämmer överrens med varandra. Tomma strängar lite här och där i sök/returmatriser och returmatriser är oundvikligt, men #SAKNAS-resultaten tas enkelt bort redan i XLETAUPP, med det fjärde argumentet if_not_found... på samma sätt som i OMFEL och OMSAKNAS.

Det är faktumet att 0:an ersätts med en (tom) TEXTsträng som gör att det rasar, när den underliggande formeln inte längre kan se nollvärdet som ett talvärde utan inleder en lång kedja av #VÄRDEFEL i stället för att visa det som skulle visats om cellen helt saknat innehåll.

En lösning som fungerar är att i den underliggande formeln göra den tomma textsträngen till ett beräkningsbart nollvärde med =TALVÄRDE(E1:E100)*G1:G100, men eftersom det är en av dom formler som redan gjorts av dom känns det lite som att "rätta"... vilket jag är lite obekväm med.
Helst skulle jag vilja se en XLETAUPP-lösning som direkt kan visa en blank cell som underliggande formel kan se som ett nollvärde och använda sig av i beräkning. Men man vill kanske ha lite för mycket ibland...

Tack i alla fall...

Mvh,
Niclas

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelMåndagshuvudvärk med #VÄRDEFEL!Måndagshuvudvärk med #VÄRDEFEL!

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter