PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelIcke-linjär regressionsanalysIcke-linjär regressionsanalys
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2009-08-20 11:40
 
Hej. Behöver få fram en ekvation på kylarkapaciteten på en oljekylare. Har värden för oljeflöde och kylkapacitet. Sambandet mellan oljeflöde och kylkapacitet är icke-linjärt och på formen Ax3+Bx2+Cx+D. Det jag vill få fram är alltså värdet på konstanterna A, B, C och D. Har provat med Excels funktion trendline men det vill inte fungera då den räknar med att värdena på X-axeln har storleken 1,2,3 osv då det egentligen är 50,100,150 osv. Då värdena på konstanterna A, B, C och D är tänkt att användas i ett dimensioneringsprogram för kylare som jag tagit fram i Excel så är det även att föredra om konstanterna plockas fram på ett mera automatiserat sätt då jag troligtvis kommer lägga till fler mätvärden framöver för att få en noggrannare uppskattning.

Enligt denna sida: http://tushar-mehta.com/publish_train/data_analysis/16.htm borde det fungera bra att använda sig av kommandot LINEST. Om ni bläddrar ner till figur 20 så kan ni se att jag borde använda mig av en formel med utseendet LINEST(G2:G16,A2:A16^{1,2,3},TRUE,TRUE). Då jag sitter vid en dator anpassad för Sverige måste ”,” ersättas med ”;”. Men det vill inte fungera för A2:A16^{1;2;3}. Någon som vet vad ”,” skall ersättas med i den ursprungliga formeln för att det skall fungera i Sverige. Eller någon som har en bättre metod på hur jag skall få fram mina konstanter.

Använder mig av Excel 2007 med engelska som språk.

Tack på förhand
/Joel
Nytt inlägg
 2009-08-20 12:43
 

Hej Joel,

Excel kanske inte är bästa verktyget för just det här problemet, men visst går det att lösa.

Den första varianten är det du beskriver med grafen, men du måste använda graftypen "Punkt". Då kommer det funka att infoga trendlinje, välja polynomiell och grad "3".

Den andra varianten heter "REGR" i svensk version av Excel. Om man har x-värden i A2-A7 och y-värden i B2-B7, så blir min formel:

=REGR(B2:B7;A2:A7^{1;2;3};SANT;SANT)Detta ger dig bara den högsta koefficienten, så för att få alla tre får du markera fyra celler i x-led, skriva i formeln och trycka ctrl-shift-enter (en s.k. "arrayformel").

 

Sen tycker jag nog f.ö. att den där sidan hade lite märkliga påståenden.

" Note that what Excel calls an exponential trendline is strictly speaking a natural exponential trendline of the form .  Excel doesn’t have the capability of drawing the more general exponential trendline of the form ", är till exempel lite märkligt. De är precis lika generella och går att omvandla till varandra via log(m) = k.

 

Återkom gärna om du har fler funderingar.

Nytt inlägg
 2009-08-20 13:43
 

Tack för ditt svar. Kan dock fortfarande inte få det att fungera. Antar att REGR blir kommandot LINEST när man har en engelsk version av Excel. Verkar som när man skriver in =LINEST(B2:B7;A2:A7^{1;2;3};TRUE,TRUE så tar Excel och upphöjer värdet i A2 med 1, A3 med 2 osv. Då antal x-värden är fler än tre får jag ett nummer fel när resultatet skall skrivas ut. (Står #VALUE i cellen i Excel). Vad är det som kan vara fel?

/Joel

Nytt inlägg
 2009-08-20 14:10
 

Problemet löst.

=LINEST(A8:A18;B8:B18^TRANSPOSE({1;2;3});TRUE;TRUE)

Tydligen tolkas {1;2;3} som en kolumnvektor och formeln behöver en radvektor.

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelIcke-linjär regressionsanalysIcke-linjär regressionsanalys

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter