PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelKombination av letarad med summering i ett intervall?Kombination av letarad med summering i ett intervall?
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2016-07-08 09:31
 

Hej,

Med rubriken som stöd kan man nog säga att jag hamnat i vinkelvolten när jag försöker mecka ihop denna kalkylen jag håller på med. Ska försöka fatta mig någorlunda kort.

 

Jag har en tabell där vänsterkolumnen består av olika arbeten som ska utföras till ett objekt, deras namn. Höger om denna kommer försäljningssumman och ytterligare en cell till höger kommer mina utlägg/kostnader tillhörande detta. Därefter kommer vinsten i kronor, cellen därefter vinsten i procent.

utfört arbete     Sälj        kostnad     vinstkr   vinst%

Jobb 1              75 kr      50 kr         25 kr      50%

Jobb 2              75 kr      50 kr         25 kr      50%

Jobb 3              75 kr      50 kr         25 kr      50%

 

So far so good. Men efter detta kommer samma mönster återupprepas igen, till ett annat objekt. Det jag nu vill är att på en annan flik kunna sammanställa vad summan av alla "jobb 1" har gått i kronor och procent. För att kunna se om det är något jobb som man ligger snett på. Helst ska jag även kunna göra en sortering så att jag kan välja att jag bara vill ha summeringen på de objekt som utförda mellan 1 Januari 2016 till 31 December osv.

Kom gärna med frågor om något är oklart. Hitills har jag bara använt Summa.om och lyckats få ordning på totala summan till resp. jobb men det känns inte som rätt väg att gå då jag inte får med mig någonting annat, eller sortering av tid osv.

Men spontant känns det som man vill kunna nyttja letarad i kombination med att summera/sortera ett intervall av något slag. Är det någon som har koll på hur man kan göra eller bara vill tänka högt kan det säkert hjälpa mig på traven :)!

Tack så länge!
/C

 

 

 

 

Nytt inlägg
 2016-07-08 10:19
 
Hej Caesar

Förutsatt att samtliga dina objekt ligger på samma blad, samt att du utökar med en kolumn för "datum utfört". Så är detta ett perfekt jobb för en pivottabell.

1. ställ dig varsomhelst i din data. Tryck på infoga pivottabell, (under fliken infoga). Se till att du har bockat för, "nytt kalkylblad".
2. Dra "utfört arbete" till rader.
3. Dra sälj, kostnad, vinstkr och vinst% till värden.
4. Dra datumutfört till filter.

Klart!

För hanteringen av avvikande vinst% på radnivå är det lämpligt att lägga in en vilkorsstyrd formatering direkt i din data. Detta gör du genom att markera kolumnen för vinst%, gå in på fliken start, vilkorsstyrd formatering -> regler för markering av celler -> mindre än, och välj vilket gränsvärde du tycker är oacceptabelt.

Lycka till
/Christian
Nytt inlägg
 2016-07-08 12:07
 

Håller med Christian, det här är ett jobb för en Pivottabell (kan se lite avskräckande ut först, men du kommer att älska pivottabeller när du fattar upplägget ). Det finns youtube-filmer om du behöver pedagogisk hjälp.

Men on du av någon anledning behöver en formellösning i samma stil som du redan testat så bör du titta på SUMMA.OMF(). Det är som summa.om fast med flera villkor. Dvs ungefär det du frågade efter  (kräver excel 2007 eller nyare).

Dessutom finns de sk "D-formlerna", t.ex DSUMMA()  De är otroligt smidiga när du vill kunna ändra på dina sammanställningar med olika villkor men tyvärr är beskrivningen extremt opedagogisk så du får googla runt (och jag tror inte att det är det du är ute efter, det är bäst om du behöver testa olika datumgränser osv). 

Men testa Christian  förslag först. Jag ville bara visa på alternativen.

Nytt inlägg
 2016-08-08 08:34
 

 Ursäktar sent svar! Nu tillbaka från semestern och redo att ta upp detta igen. Jag ska försöka prova det ni angivit nedan och se om det går att lösa. Det jag försökt hitills har fungerat sådär. 

Tabellen jag gjorde i mitt första inlägg är en något förenklad av den jag har i mitt blad. Problemet är att nästa "kund" kommer en bit längre ner, och däremellan har jag annan info som kundinfo, mer siffror osv. Som jag förstår det finns det inget enkelt sätt att lösa detta. Möjligen om jag för ut de skarpa siffrorna jag vill använda till marignalen där inga siffror ligger och stör mellan dom olika tabellerna. Hade det varit enklare att sammanföra detta i en pivottabell ?

En annan fråga är alternativ för datum. Det finns väl formler som =IDAG(), =NU() osv. men det finns väl inget enkelt sätt att den markerar ett utfört arbete en dag och att den sedan håller det såvida man inte skriver in det manuellt?

Oerhört tacksam över en fina feedback!

 

 

Nytt inlägg
 2016-08-10 09:47
 

 Jag tror jag har fått ordning på mina problem efter att jag titta på 10 videos på youtube som behandlade pivottabeller, verkligen smidigt när man fått kläm på det, precis som ni sa :).

En fråga som uppkom! Jag vill kunna sålla i informationen med tiden och hittade "Utsnitt" som var ett snyggt och smidigt sätt att lägga upp filtrering. Men om man därefter kanske ändrar något i pivottabellen uppdateras inte filtreringen i Utsnitt, och därmed ligger det kvar gammal info som jag inte vill ha där. Finns det något enkelt sätt att uppdatera även denna listan? jag har ju exempelvis gjort en knapp med makro för att uppdatera pivottabellen, kanske det går att göra något liknande här?

 

 

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelKombination av letarad med summering i ett intervall?Kombination av letarad med summering i ett intervall?

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter