PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelIF ISTEXT sökning på två villkorIF ISTEXT sökning på två villkor
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2019-02-22 07:04
 

 Hej,

Jag använder flitigt funktionerna HLOOKUP och VLOOKUP men nu har jag kört fast och behöver hjälp. Jag har ett ark med ett antal produkter i kolumner där jag med HLOOKUP söker fram olika priser i respektive kolumn för att skapa offerter och det är inga konstigheter för huvudprodukten.

Varje kolumn har produktnamn överst följt av inköpspris, nettopris och konsumentpris som används i uträkningarna vid offerering. I varje kolumn finns till varje produkt olika utrustningsalternativ som presenteras med sina respektive priser på samma sätt som huvudprodukten.

Vad jag är ute efter nu är att jag med en LOOKUP ska plocka nettoriset på produkten vilket är enkelt då det priset alltid visas på rad 3 under produktnamnet, men jag vill även hitta nettopriset på utrustningen som kan väljas till och det priset ligger inte på statisk rad utan kan hittas någonstans i kolumnen.

För den formeln skulle jag således vilja göra en HLOOKUP som börjar på en rad som definieras utifrån utrustningens namn och tre rader under.

Jag hittar priset på produkten med IF(ISTEXT(A1); men hur ska jag i nästa steg kunna hitta ett värde i den kolumnen som finns tre rader nedanför cellen med önskat utrustningsalternativ (kan finnas på valfri rad i kolumnen)

 

Tacksam för svar, min fråga kanske låter krånglig men förmodligen finns en enkel lösning?

/Henrik

Nytt inlägg
 2019-02-24 20:52
 

Hej,

Jag hänger med ned till stycket med IF(ISTEXT(A1), där förstår jag inte riktigt.

Men, ett tips är att prova funktionen INDEX tillsammans med PASSA. Då kan du söka i en hel matris istället för bara en rad med LETARAD eller en kolumn med LETAKOLUMN.

INDEX hittar skärningspunkten och PASSA letar upp positionen för ett visst värde vilket här används för argumenten i INDEX.

Alltså. Om vi i A2:D11 skall hitta B4 så skulle vi skriva INDEX(21:D11;4;2). Positionerna för raden (4) och kolumnen (B vilket är 2) hittar vi med Passa.

Om raderna från 1 till 10 är Produkt 1, Produkt 2 osv. så skriver vi PASSA("Produkt 1";A2:A11;0) så ger det en 4 för Produkt 4.

Sedan samma för Kolumn t ex Datum, Art, Beskrivning osv

Alltså t ex INDEX(A1:D10;PASSA("Produkt 1";A1:A10;0);PASSA("Art";A1:D1;0))

cmm

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelIF ISTEXT sökning på två villkorIF ISTEXT sökning på två villkor

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter