PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelRita funktion med två oberoende variablerRita funktion med två oberoende variabler
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2021-03-01 13:17
 

Jag beräknar ståndortsindex, SI,  från två oberoende variabler, ålder och trädhöjd och får en tabell med massa SI-värden representerande olika kombinationer av ålder och höjd. Jag skulle vilja rita ut kurvor med olika SI-värden i ett diagram med ålder och höjd på axlarna, tex 30. Teoretiskt skulle jag kunna leta ut alla värden som ligger nära 30  i tabellen och markera punkterna i diagrammet. Jag behöver alltså utgå från resultatet och hitta kombinationerna som leder dit. Finns det något sätt att göra detta på?

Nytt inlägg
 2021-03-01 14:19
 
 Ändrad av Christian  på 2021-03-01 20:57:39

 Hej Mauritz

i Windows 10 finns skärmklippsverktyget som du kan använda för att klippa ut bilder och bifoga här på forumet. Inte helt lätt att förstå vad du menar utan din data, och eventuellt en bild av grafen du är ute efter :). Gjorde en graf baserat på lite slumpade tal, samt skrev en formel för att extrahera talparen utifrån >30. Hoppas jag träffade någorlunda korrekt. För att formeln ska fungera behöver du Excel 2016 eller 365, du kan läsa formeln i bilden(formelfältet). Notera att jag gjort en tabell på datat, utan denna förstår excel inte att 10, 20, 30 ska vara serier i grafen. 

Mvh

Christian

Nytt inlägg
 2021-03-03 19:36
 

För att beräkna funktionen Ståndortsindex, SI,  finns två formler varav den ena används i den andra. Jag får fram SI när jag vet höjd och ålder. Jag vill använda sambandet i stället så att jag får fram ålder när ja vet SI och höjd. SI=(B8+E6+F6)/(2+(4*C6*D8^D6)/(B8-E6+F6)) där F6=((B8-E6)^2+4*C6*B8*C8^D6)^0,5 som jag satte in i SI funktionen. B6=höjd och C6=ålder. De andra är konstanter. Att gå baklänges som jag önskar verkar svårt. Jag vill ha ett diagram som ser ut så här: Mitt resultat ser ut så här:

Formeln är för cell 1,4. Din formel funkade inte. Kanske räcker inte Excel till. Jag har fått formlerna i programmet R också som jag aldrig använt. Formlerna som jag lade in i Excel kommer från följande ruta:

Hoppas jag inte skickat ett för krångligt problem. Hälsningar/Mauritz

Nytt inlägg
 2021-03-04 08:44
 

 Hej igen

Nu börjar det klarna, det är dock av ganska komplex natur att lösa det du vill göra. Helt klart görbart med Excel, så även R för den delen. Oavsett val så krävs en erfaren användare för att lösa detta.

På din önskan: Jag vill använda sambandet i stället så att jag får fram ålder när ja vet SI och höjd.

Detta går att göra på olika sätt, enklast är att indexera fram ett resultat baserat på data som du redan har. Då behöver du i första steget, kasta om din matris av Si-data, så att den hamnar i samma kolumn. 

Om du börjar på rad2(så att du får plats med rubriker i rad 1), så kan du använda formeln: =FÖRSKJUTNING(SiMatris;AVKORTA((RAD()-RAD($A$2))/KOLUMNER(SiMatris));REST(RAD()-RAD($A$2);KOLUMNER(SiMatris));1;1)

Där SiMatris är din SI data, alltså utan höjd/ålder. Denna drar du nedåt tills du all din data kommit med. Därefter får du kopiera -< klistra in special: värden så att formeln försvinner. Följt av ta bort dubletter och sortera.

När detta är gjort så får du kopiera åldern och lägga den som rubriker. Därefter kan du lyfta in höjden till din nya tabell enligt nedan:

Hoppas det träffade mer rätt för dig denna gång, inte helt enkelt att kommunicera kring problem av denna karaktär. För din vetskap så går det naturligtvis att bygga fullständigt dynamiskt. Men detta kräver med stor sannolikhet

programmering och mer tid än vad jag kan lägga gratis.

Mvh

Christian

 

 

Nytt inlägg
 2021-03-06 10:14
 

Stort tack Christian!

Det funkade bra. I verkliheten använder man bara SI på mellan 10 och 40.

Går det att göra ett diagram med trädhöjd (y) och ålder (x) med SI som kurva på liknande sätt, dvs som det här?

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelRita funktion med två oberoende variablerRita funktion med två oberoende variabler

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter