PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelLayout grafLayout graf
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2022-04-29 14:05
 

Jag hämtar data från flera pivotabeller, skapade med data från sql databaser, till en tabell & vill visa i ett linjediagram.

Y axlarna visar olika utfall & x axeln levnadsvecka

Antalet dataserier & levnadsveckor varierar beroende på urvalet.

Mitt problem är att jag inte kan skapa ett dynamiskt område att visa i grafen vilket innebär att jag får "serie saknas" samt en massa tomma värden i grafen om ett smalt urval

Jag vet att man kan länka celler i ett linjediagram & hoppa över tomma celler, men "mina celler" är inte tomma utan innehålller en enkel formel.

1. hur kan jag få excelgrafen att inte ta med "tomma" rader (serie saknas)

2. hur kan jag hoppa över celler som ger ett tomt resultat (men som är ett resultat av en formel) dvs länka celler som endast har data <>0 i linjediagrammet. Detta för att få en ett utseende utan pikar..

 

Tack för input,

/Gabriella

 

Nytt inlägg
 2022-04-29 20:37
 
 Ändrad av Christian  på 2022-04-29 20:38:06

 Om det är tomma rader du vill skippa så kan det vara bra att använda =filter(tabelldata; tabellkolumn<>"") så at du blir av med tomma rader. Blir grafen för "taggig" ändå så får du interpolera dina värden innan graf med. Linjär interpolation kan du åstadkomma med en enkel formel, splinär blir snyggare men kräver vba. Googla spline interpolation github.

Nytt inlägg
 2022-04-30 10:51
 

 Tack!

Tabellen ser nu snygg ut, med alla tomrader borta, men i grafen där jag har med ett större område baserat på "max" vid selektering, så får jag dessa dataserier med som tomma. Jag vill undvika att behöva gå in & manuellt plocka bort alla tomma dataserier i linjediagrammet vid varje selektering.

Nytt inlägg
 2022-04-30 11:08
 

När det gäller fråga 2 får jag inget bra resultat. 

Interpolering blir bra i mitt fall, men min fråga är i vilket steg?

Kan jag interpolera redan i pivotabellen? Om ej - om jag använder filterfunktionen kan jag inte redigera resultatet i cellerna med ngn annan funktion, eller missar jag ngt?

Tack igen!

Nytt inlägg
 2022-05-02 12:59
 

Hej igen

Jag skulle inte göra några förändringar mot pivottabellen, utan efter att du hämtat ut dem med exempelvis filterfunktionen. Data som du får ut med filter, kan du arbeta mot genom att referera till cellen där du skrev din filterfunktion, följt av hashtag. Exempelvis =A1#

Det är såklart inte supertrivialt att arbeta med detta, men fullt möjligt. Det är lite svårt att ge dig tips utan att ha tillgång till någon data. Men jag utgår ifrån att levnadsveckor i vart fall är ett spann av 0 till X veckor, som inte förändras över tid. Samt att utfallet också är fast, i vart fall när man pratar om MAx eller min värden. Detta för att kunna konstruera en mall med x, y axel(varsin kolumn) till dit du kan hämta befitlig data för de positioner som finns, och interpolera de som saknas. 

/c

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelLayout grafLayout graf

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter