PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerVBAVBAResize Range som fungerar dynamiskt?Resize Range som fungerar dynamiskt?
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2024-01-09 08:58
 

 

Pivottabeller och diagram – ”miniskola” – Del 4 av 4

16 – ändra pivottabellnamnet till önskad diagramrubrik (t.ex. ”%CV ALAT Låg nivå”)

17 – byt plats på förklarings- och axelfält

18 – ändra formatering av kontrollgränslinjen (högerklicka enbart på kontrollgränsserien)

19 – ändra formatering för övriga serier. Ändra primärt linjefärg till ”Ingen” så resultatet blir ett punktdiagram i stil med nedan

20 – uppdatera diagram med hjälp av de dynamiska filtren för LOT-nummer och period

Nu har du skapat din första pivottabell med tillhörande dynamiskt pivotdiagram.

Du kan försöka göra en till för tabellen "%BiasL" som "träning". :-)

Lycka till !

Nytt inlägg
 2024-01-11 15:37
 
 Ändrad av annbr59  på 2024-01-13 13:42:15

 Stort tack för miniskolan! Uppskattar mycket alla hjälp!

Det går fint att göra pivottabeller och grafer. Har också hitta andra bra parametrar att följa, när jag bara hämtar data ur tabellen RådataL.

Lyckades inte beräkna Bias i pivot, men har gjort en annan lösning som fungerar bra. Så att jag får en kolumn med %bias i källdatan.

Åter igen tack för mycket bra hjälp :)

 

 

 

Nytt inlägg
 2024-01-14 13:48
 

Pivottabeller och diagram – ”miniskola” – avancerad – Del 1 av 2

Hej igen,

Som jag förstår dig vill du få hjälp med följande frågeställningar.

  1. ” Det här sättet med beräknande fält och beräknande element verkar inte vara kompatibelt med mina järnceller....”
  2. ”Det ser ju snyggt ut med att jag får Summan av Calc mean "gratis" och jag kan ställa om till Medel av Calc mean. Men de går ju inte att ha med i beräkningarna.”
  3. ”Till slut var jag inne på att jag behöver räkna ut MV i en vanlig tabell och sedan försöka att hämta data från två olika tabeller, men jag kanske bara håller på och krånglar till allt?”
  4. ”Så jag är så tacksam om du har ytterligarer något tips på hur jag ska lägga in i beräknande fält/beräknande element för att få fram bias och som dessutom fungerar när ytterligare kvartal läggs till i RådataL?”

Vi börjar med en kort sammanfattning innan ”miniskola avancerad” påbörjas.

  1. Ett beräknat fält är samma sak som en kolumn med värden som inte finns tillgänglig i datakällan, men som du vill presentera i din pivottabell. Du skapar ett nytt beräknat fält och beräknar värdena baserat på andra fält i pivottabellen. Exempelvis kan man räkna ut en bonus baserad på en procentsats av försäjningsvolymen. Ett beräknat element är en post i en kolumn som du vill presentera, men som inte finns i datakällan. Exempelvis en post som heter ”Q1” som summerar värdena för månaderna januari, februari och mars i samma fält.
  2. Det är sant. Man kan tyvärr inte använda ”Totalsumma” eller ”Delsumma” i ett beräknat fält eller element i en vanlig pivottabell för det krävs PowerPivot/PowerQuery och DAX.
  3. Du har stött på en av begränsningarna med vanliga pivottabeller. Det är tyvärr inte möjligt att kombinera två olika tabeller/cellområden i en och samma pivottabell. Då måste man använda Power Pivot och Power Query med DAX – vilket är ”överkurs deluxe”.
  4. Det är huvudsakligen denna frågeställning som denna ”miniskola avancerad” kommer handla om.

Pivot-cache

Till att börja med måste vi gå igenom hur en pivottabell fungerar ”bakom kulisserna”. När man skapar en pivottabell gör Excel en kopia av cellområdet (datakällan) man valt och sparar denna kopia både i minnet samt som standard även på disk när arbetsboken sparas. Detta medför att arbetsboken växer i storlek. Om man från början har en väldigt stor arbetsbok, som efter man skapat sin pivottabell blir ohanterligt stor kan man om man vill ändra inställningarna på datafliken i pivottabellalternativ, så att Excel inte sparar pivot-cachen på disk.

Dena inställning medför att det kan ta något längre tid att öppna arbetsboken eftersom Excel måste återskapa pivot-cachen varje gång man öppnar den.

Pivot-cache - begränsningar

Excel skapar som standard enbart en pivot-cache per datakälla. Detta är praktisk ur resurssynpunkt eftersom man sparar både minne och diskutrymme. Nackdelen med att det endast skapas en cache per datakälla är att om man använder någon av nedan funktioner så delas dessa mellan pivottabellerna.

  1. Alla grupperingar som tillämpas på datum eller andra fält tillämpas i alla pivottabeller som delar cache.
  2. Alla beräknade fält och element skapas i alla pivottabeller som delar cache.
  3. Vid uppdatering av en pivottabell uppdateras alla pivottabeller som delar cache.

Jag kan åskådliggöra detta problem genom att skapa en ny pivottabell i vårat befintliga projekt. Så här ser pivottabellen för ”%CV ALAT Låg nivå” ut.

Vi skapade tidigare det beräknade elementet ”%kontrollgräns*2” med tillhörande formel; =0,04 (4,0%). Om man nu skapar en ny pivottabell baserad på tabellen ”Rådata”och lägger in fältet ”Analyzer” som radetikett blir resultatet följande.

Det beräknade elementet ”%kontrollgräns*2” dyker upp som radetikett även i den nya tabellen på grund av att Pivot-cachen delas av båda tabellerna eftersom båda använder samma datakälla.

I Excel kan man inte se hur många pivot-cacher det finns. Man kan däremot använda VBA för att få fram den informationen. Starta först VBA-editorn med ALT+F11. Öppna direktfönstret med CTRL+G. I direktfönstret skriv in följande och tryck ENTER.

Som synes har jag nu endast en pivot-cache i min arbetsbok. Båda pivottabellerna delar denna cache och därför återfinns det beräknade elementet ”%kontrollgräns*2” även i min nya pivottabell – fast jag kanske inte vill använda samma beräknade element i denna tabell.

Separata pivot-cacher med samma datakälla

Det finns olika sätt att skapa en ny pivottabell med en separat cache. Det överlägset enklaste sättet (enligt min mening) är att använda den gamla Pivottabellguiden som fanns i Excel 2003, men som är dold i Excel 2007 och senare. Klicka i en tom cell på arbetsbladet är du vill infoga den nya pivottabellen och använd tangentbordskombinationen ALT+D+P för att starta Pivottabellguiden.

På sida 1 av 3 välj enligt ovan och klicka på ”Nästa”.

I steg 2 av 3 ange tabellnamnet ”Rådata” och klicka på ”Nästa”.

Nu dyker det upp ett varningsmeddelande.

Klickar man på ”Ja” skapar Excel den nya pivottabellen baserat på samma cache som den första. Väljer man däremot ”Nej” skapas en separat cache för den nya pivottabellen, vilket är precis vad vi vill göra.

I steg 3 av 3 välj du var vill placera pivottabellen i din arbetsbok, klicka sedan på ”Slutför”.

Nu kan vi återgå till VBA-editorn och kontrollera antalet pivot-cacher igen.

Som synes har vi nu två pivot-cacher - en för varje tabell, vilket är precis vad vi ville åstadkomma. När vi lägger in fältet ”Analyzer” som radetikett i den nyskapade tabellen kommer det beräknade elementet ”%kontrollgräns*2” inte finnas med (se bild nedan) eftersom det elementet enbart finns i den första cachen, som tillhör till den första pivotabellen vi skapade.

fortsättning följer strax...

Nytt inlägg
 2024-01-14 13:58
 

Pivottabeller och diagram – ”miniskola” – avancerad – Del 2 av 2

Skapa beräknat element

Nu går det att skapa de nya två beräknade elementen för kontrollgränsvärdena +2,0% och -2,0% samt skapa tabellen som vi vill ha den.

Lägga till medelvärdesberäkning i datakällan

I pivottabellen vi skapat vill vi visa den procentuella avvikelsen (%Bias) jämfört med medelvärdet för serien (Lot mean). Värdet ”Calc mean” finns tillgängligt i tabellen ”Rådata”, men vi saknar ”Lot mean” för serien. Det går inte att utföra denna beräkning med ett beräknat fält för beräknade fält använder alltid funktionen SUMMA(), och det går heller inte att använda fälten ”Totalsumma” eller ”Delsumma” i beräknade fält. Därför måste vi lägga till en kolumn i datakällan som beräknar medelvärdet för serien åt oss. Det är samma värde som du har beräknat och kallat ”MV för LOT”.

Lägg till en kolumn i tabellen ”Rådata” enligt nedan.

Klistra sedan in nedan formel i första cellen i tabellen.

=MEDEL.OMF([Calc mean];[Calc mean];">=0";[Kvartal];Rådata[[#Denna rad];[Kvartal]];[Lot number];Rådata[[#Denna rad];[Lot number]])

Din tabell kommer nu se ut så här med den nya kolumnen.

Uppdatera båda Pivottabellerna så att det nya fältet ”Lot mean” kopieras in i båda pivot-cacherna.

Skapa beräknat fält för %Bias

Nu när vi har medelvärdet per Lot tillgängligt i vår datakälla måste vi skapa en formel för att beräkna värdet av %Bias.

%Bias = ([Calc mean] – [Lot mean]) / [Lot mean]

Det finns dock en utmaning. Eftersom våra beräknade fält för %kontrollgräns(+) = 0,02 och %kontrollgräns(-) = -0,02 går det inte att enbart använda ovan formeln eftersom;

(0,02 – 0,02) / 0,02 = 0

Vi måste därför infoga en kontroll i formeln för att enbart utföra beräkningen av %Bias om det inte är ett kontrollgränsvärde. Det kan vi åstadkomma med följande formel.

=OM('Calc mean'<>0;OM('Calc mean'='Lot date';'Calc mean';('Calc mean'-'Lot mean')/'Lot mean');"")

Skapa nu det beräknade fältet %Bias med ovan formel.

Lägg sedan in %Bias i fältet för ”Värden” i pivottabellen. Då kommer resultatet se ut så här.

Som du ser utförs beräkningen av %Bias korrekt och vi bibehåller våra kontrollgränsvärden. Däremot får vi ett felmeddelande (#VÄRDEFEL!) för posterna som inte har något värde i datakällan. Dessa kan vi enkelt dölja genom att i Pivottabellalternativ välja att visa en tom cell istället för ett felmeddelande.

Då blir resultatet så här.

Nu kan vi kasta om rad- och kolumnetiketter samt återskapa pivotdiagrammet.

Lycka till !

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerVBAVBAResize Range som fungerar dynamiskt?Resize Range som fungerar dynamiskt?

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter