PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerVBAVBAUppdatera värde i Access-databasUppdatera värde i Access-databas
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2018-08-15 07:23
 

Jag sitter och gör en excelfil som genererar fraktdokument. Dessa fraktdokument måste alltid ha ett unikt följenummer i en angiven serie. Jag har löst problemet med en "nummergenerator" i excel som helt enkelt ökar ett värde med ett varje gång ett fraktdokument skrivs ut. Men nu är det så att fler vill kunna använda det här dokumentet. Det kan bli fråga om flera kopior av dokumentet och då måste ju följenumret sparas externt för att inte samma nummer ska användas flera gånger.

Jag tänkte att jag lägger numret i en liten accessdatabas så jag har skapat en databas som heter "nummerserie" med en tabell som heter "Nummergenerator" med kolumnerna ID, Startvalue, Stopvalue, Nextvalue. I denna tabell ligger nu en rad med ID 1 och start (startvalue) och stopp-värde (stopvalue) för nummerserien samt nästa följenummer (nextvalue)

Denna läser jag in i Excell och kan egentligen fortsätta att sköta uppräkningen i excel men jag behöver spara det nya numret till accessdatabasen.

Det enda jag alltså behöver få till är en funktion för att uppdatera Nextvalue i befintlig tabellrad med ID 1 i min accessdatabas.
Jag har googlat på det och hittat en del sätt att lägga till nya rader men jag vill ju bara uppdatera ett befintligt värde.

Nytt inlägg
 2018-08-23 14:03
 
När man läser och skriver till access databaser så måste man öppna connection, sedan skriva sql kod. Då är det bra mycket enkalre att använda en textfil för din nummeriterator. Då räcker det med bara några få rader. Ett annat alternativ är att ha följenumret i en separat excelfil. Efterssom det går hyfsat fort att genomföra operationen så blir det nog väldigt sällan krockar. Så länge som du kommer ihåg att stänga den med vba med :)
Nytt inlägg
 2018-08-23 16:09
 

Ja, det gick ju fint att skriva och hämta från en textfil!

Gjorde en förenklad variant av dessa

För att läsa från filen:
https://www.excel-easy.com/vba/examples/read-data-from-text-file.html 

För att skriva till filen: 
https://www.excel-easy.com/vba/examples/write-data-to-text-file.html för att skriva 

Mycket simpel och icke resurskrävande lösning! Tackar för tipset!

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerVBAVBAUppdatera värde i Access-databasUppdatera värde i Access-databas

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter