PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerVBAVBADelikat problem som gör mig galenDelikat problem som gör mig galen
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2010-10-14 16:10
 

Hej

Jag är förhållandevis ny på VBA men kan lite grunder. Jag har gjort, via mitt jobb, en inköpslista i excel där tanken är att alla inköp som företaget gör ska dokumenteras. Kalkylbladet innehåller ett gäng med flikar som alla är namngivna, exempelvis "Bärbara datorer", "Skärmar", "Telefoner" osv. Sedan finns det en flik som jag döpt till sammanställning där tanken är att alla beräkningar ska utföras.

På sammanställningsfliken så beräknas det totala antalet av en specifik produkt samt det totala priset av denna, denna beräkning är klar och fungerar som den ska.

Alla flikar utom sammanställningsfliken är identiska med varandra, enbart namnet skiljer dem åt. Och varje flik innehåller kolumner för bl.a. inköpsdatum, produkt, pris, antal och kostnadställe, och det är just kostnadställe som utgör en del av problemet.

När jag markerar cellen / kolumnen för kostnadställe på en flik, som alltid ligger i kolumn G så har jag skapat en "dropdown lista" där jag kan välja ett specifikt kostnadsställe för just det inköpet, så lång allt bra... Kostnadställena är utformade så här:

23102 - IT
23108 - Fastighet
24257 - Personal

Och så vidare, det rör sig om ca 20 olika kostnadställen i denna lista.

På sammanställningsfliken finns kolumn E som är döpt till "Summa för kostnadställen" och tanken är att när jag klickar på en knapp så vill jag att koden ska söka igenom dokumentets alla flikar (ca 15st) i den specifika kolumnen som heter "Kostnadställe" som alltså ligger i kolumn G.
Hittar koden exempelvis en rad som heter "23102 - IT" så ska den hämta prisuppgiften på samma rad som ligger i kolumn C och sedan fortsätta söka efter nästa. Efter hand, när alla blad är genomsökta så ska alltså allt detta presenteras på sammanställningsfliken i denna kolumn så att man lätt kan se att exempelvis IT avdelningens totala kostnad för alla produkter är 10000kr och för fastighet är det 5000kr osv... Koden måste då antar jag spara all prisinformation för varje kostnadställe och plussa ihop det vartefter den söker efter nästa träff, och detta på alla olika kostnadställen...

Hoppas att ni förstår problematiken och mitt sätt att förklara... Frågan är hur jag ska göra koden, tror inte att det är så svårt och att det är fullt möjligt, men jag finner ingen lösning alls och det är jobbigt efter så lång tids olika försök...

Oerhört tacksam för all hjälp jag kan få.
MVH
Stefan

Nytt inlägg
 2010-10-25 13:18
 

Hej Stefan,

Ditt problem borde gå att lösa hyfsat enkelt genom att sätta ett antal SUMMA.OM efter varandra istället. Det skulle jag föreslå.

Nästa alternativ vore att istället slå ihop alla flikarna till en. Detta kan du göra i ett makro. Sen skriver du bara formlerna mot den nya fliken istället.

Vill du absolut inte göra det är det inte speciellt svårt ändå, bara lite omständligt och onödigt. Då skulle man göra något i stil med:

For Each ws in Worksheet
  For i = 1 to ws_max_rows
    For j = 1 to sammanställning_max_rows
      If ws.Cells(i, cost_column) = sammanställning.cells(j, Cost_column) then
        sammanställning.Cells(j, summa) = sammanställning.Cells(j, summa) + ws.Cells(i, summa)
      End if
    Next j
  Next i
Next ws

Detta är nog dock inte sättet jag skulle lösa det på.

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerVBAVBADelikat problem som gör mig galenDelikat problem som gör mig galen

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter