PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcel"Det gick inte att beräkna en eller flera formler eftersom systemresurserna för Excel tog slut.""Det gick inte att beräkna en eller flera formler eftersom systemresurserna för Excel tog slut."
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2023-06-27 06:37
 

 Hej!

Jag har lite plötsligt börjat få upp en error-ruta med texten "Det gick inte att beräkna en eller flera formler eftersom systemresurserna för Excel tog slut.".

Har lyckats koka ner det till att det verkar vara mitt fetaste Excelflak som är boven i dramat. Testat att köra filen på en annan dator och även online, får samma error på andra datorn och i online står det bara att uppdatering inte kan göras just nu.
Det är som sagt ett tungt flak med många referenser, beräkningar och sammanställningar som kopplar till varandra. Jag har lyckats läsa mig till att problemet kan uppstå vid felaktiga formler, cirkulära referenser med mera. Däremot har jag inte gjort några ändringar sedan i torsdags när allt fungerade felfritt, mer än jag lagt in mer data.

Någon som har någon aning om vad problemet kan vara? Har försökt felsöka formler men hittar inga konstigheter där. Dessutom verkar flaket fortsatt gå att uppdatera, men jag får felmeddelandet varje gång jag uppdaterar något. Har jag det stora flaket öppet får jag dessutom samma meddelande i alla andra excelflak som är öppna samtidigt.

Extremt irriterande och definitivt ett excelflak som jag inte vill behöva bygga om från början då vi pratar väldigt många arbetstimmar.

 

Nytt inlägg
 2023-06-27 07:38
 

Hej,

Detta problem är inte helt ovanligt, men har tyvärr ingen enkel "quick-fix" eftersom det kan bero på så många olika saker. Här kommer några förslag på saker du kan titta på.

  • Se om du får felmeddeleandet i en helt ny och tom arbetsbok. Isåfall kan felet bero på en bugg i Excel eller någon add-in modul. Ominstallation av Excel och/eller avaktivering av add-in moduler kan då lösa problemet.
  • Uppgradera till Excel 64-bit version om du inte redan använder den.
  • Stäng ner andra öppna applikationer och Exceldokument som äter minne.
  • Installera mer minne om det faktiskt är så att minnet tagit slut.
  • Felsök formler med de inbyggda formelanalysverktygen.
  • Minska antal poster/dataset i arbetsboken till mängden du hade innan problemet uppstod i torsdags för att se om felmeddelandet försvinner.
  • Förenkla och skriv om komplexa och långa formler med hjälp av exempelvis hjälpkolumner.
  • Begränsa antalet processorkärnor som Excel kan använda.
  • Använd pivottabeller och diagram sparsamt.

Det är svårt att hjälpa till på ett mer konkret sätt när man vare sig har tillgång till din dator eller ditt Excelark och därför inte kan hjälpa dig att felsöka problemet. Din "bästa vän" i detta läge är nog Google.

Lycka till och återkoppla gärna med feedback om vad lösningen var.

Nytt inlägg
 2023-06-27 10:01
 

 Hej!

Tack för svaret.

Jag har testat i princip alla de punkter som du skickade med, men inte lyckats lösa det.
Nu har jag suttit hela morgonen och tagit bort och lagt till alla ändringar jag gjort sedan förra veckan utan resultat.

MEN till slut hittade jag en ny beräkning jag la in någon gång i mitten av förra veckan som verkade ha löst problemet.
Det var ingen felaktig formel som genererade fel, men den verkade vara boven i dramat. Har använt den förr i andra sammanhang utan problem, men här verkade det bli tokigt.

Allt löst för nu hur som helst.

Nytt inlägg
 2023-06-27 11:52
 
 Ändrad av Gondi  på 2023-06-27 12:06:47

Hej igen,

Vad bra att du hittatde källan till problemet. Även om formeln du hade lagt till inte innehöll några direkta felaktigheter så misstänker jag att du ändå ligger och "balanserar" på gränsen av vad Excel mäktar med på din dator. I 9 fall av 10 när Excel rapporterar att systemresurserna är slut, så är resurserna faktiskt det också.

När man använder sig av stora Excelark med mycket beräkningar och externa referenser och länkar är det väldigt viktigt att skriva "smarta" formler som håller nere antalt beräkningar för att systemresurserna inte ska ta slut. Här kommer därför ett exempel på hur man inte bör skriva en formel samt också lösningen hur den kan skrivas om.

Beräkna det ackumulerade resultatet

Om du till exempel måste beräkna det ackumulerade resultatet för en kolumn som innehåller 2'000 tal. Antag att kolumn A innehåller siffrorna, och att kolumn B och kolumn C bör innehålla totalsummorna för perioden.

Period to date SUM formula example

Formel i B1 (på svenska)

=SUMMA($A$1:$A1)

Formel i B2 (på svenska)

=SUMMA($A$1:$A2)

Kopiera formeln ner till B2000.

Hur många cellreferenser adderas av SUMMA() totalt?

B1 hänvisar till en cell och B2000 hänvisar till 2'000 celler. Genomsnittet är 1'000 referenser per cell, så det totala antalet referenser är 2 miljoner.

De flesta av dessa beräkningar dupliceras många gånger; SUMMA() lägger till A1 till A2 i varje formel från B2:B2000.

Du kan eliminera denna dubblering om du skriver formeln enligt följande istället.

Formel i C1

=A1

Formel i C2

=C1+A2

Kopiera denna formel ner till C2000.

Hur många cellreferenser är det nu sammanlagt?

Varje formel, förutom den första formeln, använder två cellreferenser.

Därför är summan 1'999 * 2 + 1 = 3'999.

Detta är en faktor på 500 färre cellreferenser!

Det är därför viktigt - speciellt med stora "Excelflak" som du beskriver det - att skriva formlerna på ett "smart" sätt både för att snabba upp beräkningarna och för att hushålla med systemresurserna.
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcel"Det gick inte att beräkna en eller flera formler eftersom systemresurserna för Excel tog slut.""Det gick inte att beräkna en eller flera formler eftersom systemresurserna för Excel tog slut."

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter