PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelPivotabellfundering/sammanställningsproblemPivotabellfundering/sammanställningsproblem
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2010-12-06 11:09
 

Hej,

Jag har en relativt stor tabell med data ur ett tankningssystem. Jag behöver kunna få ut lite statistik ur denna tabell. Det rör sig väl om ett 40-tal fordon som tankar några gånger per månad. Vid varje tankningstillfälle så knappas kilometerställningen in. Så de egentliga uppgifter jag hoppas kunna sammanställa i en pivotabell är: (Behöver väl egentligen inte vara en pivotabell, kan man lösa det på andra och bättre sätt så är jag idel öra.

1. Distans (hur långt har varje fordon kört, dvs maxvärdet på km-ställningen minus minvärdet. Detta går ju utmärkt att få fram i en pivottabell (max och min värde på kilometerställningen för varje fordon, men hur i hela friden gör jag för att ta maxvärdet  - minvärdet i pivotabellen? Går det?

2. Bränsleförbrukning. Vi varje tankning får man ju reda på vilken volym som tankats. Jag behöver då få reda på summan av volymerna för de olika tankningarna förutom den sista tankningen (alltså den vid högsta km-mätarställningen.) Typ STÖRSTA(A:A;2) (dvs näst största).

3. Dividera summan av volymen med distansen för att få ut liter/mil.

Någon som har en bra idé om hur detta kan lösas/göras på bästa sätt?

/

Nytt inlägg
 2010-12-06 12:07
 

1. Jag har en aning om din tabellstruktur, men är inte hundra.
Antingen räknar du ut för varje rad i en ny kolumn max-min och arbetar med detta nya fält pivottabellen.
Eller så kan du direkt u pivottabellen skapa ett beräknat fält som gör denan division. (Alternativ-Formler-Beräknat fält).

2 Är detta per fordon? Du kan använda en pivottabell och helt enkelt filtrera bort den största posten. Lurigare om du vill se alla fordons värden.
Du kanske man får använda en lite arbetssam formel för detta.
C-kolumnen = dina unika fodon, F-kolumnen Bränsleförbrukning
=SUMMA(OM(C4:C11=H4;F4:F11;0))-LETAUPP(2;1/($C$4:$C$11="A");$F$4:$F$11)
Bekräfta formel med Control+Shift+Enter

3 Som ovan med division med SUMMA.OM-formel.

Hälsningar
Henrik

 

Nytt inlägg
 2010-12-06 13:58
 

Hej,

Tack för snabbt svar!

Egentligen har jag väl uttryckt mig oklart överlag. Det jag behöver vill få ut från min tabell är ju egentligen en sammanställning per bil över hur långt de kört och hur mycket bränsle resp bil förbrukat.

Jag är inte så duktig på pivottabeller men jag lyckas få ut min och max-värden för resp fordon. Det jag inte lyckas med är att i pivottabellen använda de värdena för att göra beräkningen max - min i själva pivotabellen. Jag kan ju givetvis ställa mig i en cell utanför pivottabellen och göra det men jag vill helst, om möjligt få med det i tabellen. Men det kanske inte går då pivottabellen visar vissa bestämda värden?

Jag lyckas även få ut summan för den tankade volymen per fordon i pivottabellen. Men jag vill ju att det är summan av raderna fram till och med den näst högsta kilometerställningen. (Bränslet i den sista tankningen har man ju inte förbrukat)

Tabellen ser ungefär ut så här: Datum;Fordonsid; Bränsletyp;Kilometerställning; Tankad Volym.

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelPivotabellfundering/sammanställningsproblemPivotabellfundering/sammanställningsproblem

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter