PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelSummering i pivottabellerSummering i pivottabeller
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2019-02-14 17:47
 
 Ändrad av Petlin  på 2019-02-14 19:39:04

 Hej!

Jag har en pivottabell som hämtar värden från ett schema. Schemat hämtar information från en inmatningssida med hjälp av LETARAD funktionen vilket innebär att det i det i de celler där det saknas värden står #SAKNAS!.

Kan man räkna antalet celler där det står något värde och där celler med #SAKNAS! inte räknas med. Jag försökte med hjälp av OMFEL ();"" som komplement till LETARAD men jag antar att pivottabellen summerar alla celler som har något innehåll och i det finns ju en formel i alla celler.

Givetvis så kan jag summera tabellen direkt i kolumnerna men det är ett ganska omfattande underlag med fler parametrar som påverkar vilken gör pivottabellen till ett väldigt bra verktyg för analys.

/Petlin

Nytt inlägg
 2019-02-14 19:12
 

Hej,

Pivottabellen tycker jag är ett fantastiskt verktyg att hämta och summera data. Jag har dock mest använt det direkt från någon form av rådata Lite ovanligt att först använda Letarad och sedan i steg två en pivotabell. I pivottabellen finns ju även filter som kanske kunde funka att ersätta Letarad-grejen med men det har du väl provat tänker jag. I filtret i pivottabellen bör man även kunna filtrera bort #SAKNAS-poster.

Annars tar du ju lätt bort dessa med Omfel-funktionen som du skriver om. Jag gjorde en enkel test och pivottabellen tog inte med poster där Omfel-funktionen tagit bort #SAKNAS.

Enklast hade ju varit att ta datan direkt från inmatningsidan. Vore intressant att höra varför det inte går. Berätta gärna lite mer om hur datan ser ut och vad slutresultatet skall bli. Jag kollar gärna mer på det!

cmm

Nytt inlägg
 2019-02-14 19:50
 

Hej CMM!

Det är som jag skrev ett ganska stort underlag med ett antal variabler som används för olika analyser. Inmatningssidan kan liknas vid en databas med en massa data som sedan geneerar ett schema med LETARAD funktionen, när vissa villkor är uppfyllda. I schemat vill jag sedan summera hur många som har genererat ett värde med hjälp av formeln, i denna analys används även andra variabler som kategori, geografisk tillhörighet mm.

Vilket värde genererade du med hjälp av OMFEL? Gör du någon annan inställning i pivottabellen, räknar den antal? När jag testar så tas alla celler med i summeringen!

/Petlin

Nytt inlägg
 2019-02-15 16:09
 
är det tal som du vill räkna antal på så finns det antal.tal som val i pivottabellen. en annan variant är att rensa din data från formler innan du laddar pivottabell. kopiera, klistra in special - värden. spela in det som macro så går det rätt fort.




Nytt inlägg
 2019-02-16 15:43
 

Hej,

Inte säker på jag förstår helt men jag tror du vill räkna de rader där Letarad har hämtat ett värde och inte räkna med de som genererat #SAKNAS. Omfel-funktionen gör att alla felmeddelande som kommer från t ex Letarad inte visas. Den skrivs (med exempel-celler):

OMFEL(LETARAD(A1;B5:C15;2;FALSKT);"") dvs om Letarad genererar ett riktigt värde så visas det, annars visas ingenting ("").

Det verkar dock inte som du fått Omfel att jobba på rätt sätt. Hade du fått bort de poster som inte hittades i Letarad, dvs #SAKNAS?

Pivottabellen kan räkna antal också. Kolla i rutan Värden dit du drar det som skall summeras, där kan du också välja Antal.

Annars kan du också använda funktionen ANTALV som räknar alla celler med ett värde inom angivet område.

Hoppas det hjälpte något!

cmm

Nytt inlägg
 2019-02-20 20:13
 

 Hej CMM!

Det är inte så lätt att förklara med jag kan inte lägga ut den riktiga datan.

Med hjälpa av formeln med OMFEL så får jag bort #saknas! i de celler som inte har något värde och jag använder antal i pivottabellen. Men även om cellen är tom så tas den med i summeringen, känslan är att pivottabellen summerar cellen pga att det ligger en formel i den?

/Petlin

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelSummering i pivottabellerSummering i pivottabeller

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter