PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelSUMMA.OM(F)/ANTAL.OM(F) när antalet villkor varierarSUMMA.OM(F)/ANTAL.OM(F) när antalet villkor varierar
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2022-01-17 06:10
 

 Hej.

Jag har en lista på sökta utbildningar med information som t.ex. Utbildningsområde, Län, Kommun och Utbildningsanordnare, som ska analyseras.

Säg att jag t.ex. vill veta hur många utbildningsplatser som söktes ett visst år, med villkoret ett visst Län. Inga problem att använda en SUMMA.OMF-formel.

Mitt problem är att jag sedan vill lägga till villkoret Kommun, för att på så sätt "begränsa" resultatet.

Och för att begränsa resultatet ytterligare vill jag lägga till villkoret Utbildningsanordnare.

Men sedan vill jag kanske bara se hur många sökta platser det var inom ett visst Utbildningsområde, och strunta i Län och Kommun.

Hur bygger jag en formel (som inte behöver ändras) så att jag fritt kan välja vilka villkor jag vill ange och ändå få ett resultat?

Val av villkor har jag lagt i celler med dataverifiering så att jag kan växla mellan olika Län, Kommuner mm.

Nytt inlägg
 2022-01-17 07:33
 

Hej Kyel

Jag hade nog valt att bygga en pivottabell med slicers/utsnitt och hantera det därifrån istället för att bygga formler. Annars är jag rädd att din formel kan bli väldans lång. Efterssom du verkar ha 5 olika datavalideringsceller, så kommer variationerna bli 2^5, dvs 32, det är så många nestningar som din formel skulle behöva ha,  =OM(OCH(datavalideringscell1<>"";dvcell2<>"";dvcell3<>"";dvcell4<>"";dvcell5<>"");SUMMA.OMF();OM(OCH(dvcell..... 

Möjligtvis finns det något smartare sätt, men just nu kan jag inte hitta någon annan lösning. Pivottabell känns din bästa lösning.. 

/c

 

Nytt inlägg
 2022-01-17 07:40
 

 Tack för svar!

Jag testade pivot, men får det inte snyggt. Nu är jag ingen pivot-expert, men ändå!

Vad betyder slicers/utsnitt?! :-)

Såhär skulle jag vilja att det ser ut, men vet inte hur jag får till det med pivot:

Nytt inlägg
 2022-01-17 08:45
 

 Hej igen. 

Riktigt så snyggt går inte att få till med en vanlig pivottabell, vill du ha denna uppställning så krävs det Power pivot och detta är nog inget jag skulle rekommendera som första övning för att få till med det, så antingen får du svälja stoltheten och nöja dig med en något sämre/fulare lösning, eller ta hjälp av någon som kan. Detta är lite beroende på hur din data ser ut, inget som går bussnabbt att bygga ihop heller, utan tar minst en dag för någon som kan PP utan och innan. Slicers/utsnitt hitter du på fliken infoga när din pivottabell är markerad, det är en lite snyggare/kraftfullare variant av filter. Du är välkommen att höra av dig till mig på Christian.hagglund@xls.se om du önskar konsulthjälp.

Mvh

Christian

 

Nytt inlägg
 2022-01-17 09:00
 

 Kan eventuellt gå att manipulera grunddata så att det går ändå med vanlig pivot, men för det behöver jag se grunddata ändå. 

/c

Nytt inlägg
 2022-01-17 10:26
 

 Jag gjorde flera pivottabeller istället. Inte riktigt som jag hade tänkt, men mottagaren blev nöjd!

Tack för hjälpen i alla fall!

Nytt inlägg
 2022-01-28 08:26
 

 Så länge det funkar så :)

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelSUMMA.OM(F)/ANTAL.OM(F) när antalet villkor varierarSUMMA.OM(F)/ANTAL.OM(F) när antalet villkor varierar

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter