PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelDubbla kombinationsrutorDubbla kombinationsrutor
Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
Nytt inlägg
 2016-08-24 10:49
 

Hej på er

Jag har en önskan om att ha två st kombinationsrutor för att sortera ut data. Innehållet i ruta A skall vara kundansvariga. Efter att ha valt kundansvarig skall dennes kunder vara valbara i kombinationsruta B. I grunden består väl problemet av att jag inte lyckas få ett filter att sortera baserat på en cellänk från Ruta A för att därefter få indataområdet till Ruta B. Ngn som har en bra idé? 

Tack på förhand.

Nytt inlägg
 2016-08-25 07:44
 

  Hej hej

Automatiska filter går dessvärre inte att få till utan VBA. Däremot så har pivottabeller antagligen egenskaperna du är ute efter. Det förutsätter dock att du har någon data du vill ta fram för varje kund :).

Markera hela din datamängd och infoga en pivottabell. Dra kundansvarig och kund till filter. Hade jag vetat vad du har för data hade jag kunnat hjälpa ytterliggare, nu kan jag bara gissa :).Dra exempelvis produkter till rader, och därefter pris och antal m.m till värden. 

Om du nu verkligen skulle vilja ha två comboboxar så går det att få till genom PASSA, LETARAD, INDEX och INDIREKT, men det blir ganska omständigt. Isåfall får du skapa några hjälptabeller för att på så sätt åstakomma "automatiska filter". Känn dig välkommen att kontakta mig så kan jag lösa det på konsultbasis. Christian.hagglund@excelspecialisten.se

Nytt inlägg
 2016-08-25 09:38
 

Hej och tack

Det är en rapport som kommer ur ekonomisystemet. Kolumn A innehåller kod för kundansvarig, säg ANFA. denna förekommer 3-10 ggr per kundansvarig i kolumn A beroende på mängden kunder. Kolumn B innehåller kod för resp kund. ABSE, BLAK osv osv. Dessa förekommer bara 1 gång vardera i kolumn B för vi har såklart bara en kund av varje. Kolumn C och frammåt innehåller obegränsade data om omsättning, kostnader, antal timmar osv osv osv. Jag vill ju ha kombiruta 1 som väljer KA och kombiruta 2 att välja bland dennes kunder.

 

Nytt inlägg
 2016-08-25 11:11
 
 Ändrad av Christian  på 2016-08-25 11:16:36

 Hej igen Henrik

Det första du behöver är en Lista (gärna på en egen flik, med alla dina KA, Dessa behöver även numreras från 1 till 100 eller hur många de nu är. Det är viktigt att numret för din KA motsvarar numret som comboboxen genererar vid val av denna KA. Detta åtgärdas enklast genom att du sorterar din data på KA i alfabetisk ordning, och gör det samma med Listan där alla dina KA finns. 

Därefter använder du Letarad() för att hitta vilken KA som är vald i boxen. 

Efter det behöver du identifiera vilka rader i ditt data som din KA förekommer på. Efterssom din lista är alfabetiskt sorterad räcker det att hitta första förekomsten samt den sista. 

Q2 = cell där namn på vald KA står

N = Kolumn i din indata där KA står listade flera ggr. Första formeln nedan ska listas från rad 1 till slutet, andra formeln ska listas där din data börjar (alltså inte rubrikerna), till datats slut.

Förstaförekomsten (radnr) =PASSA(Q2;N1:N14;0)

Sista Förekomsten =PRODUKTSUMMA(MAX((N5:N15=Q2)*(RAD(N5:N15))))

Därefter bygger vi med hjälp av start och slutrad upp en matris för att senare kunna hämta kunderna till en Combobox. 

="O" & Q5 & ":O" & Q6

O är kolumnen där kunderna finns. Q5 är startraden, Q6 är slutraden.

Nu behöver vi också skapa en lista för kunderna, detta därför att combobox dessvärre inte hanterar formler i sitt indataområde utan måste få en riktig matris. 

Lägg upp en kolumn med siffror från 1 till hur många kunder en KA max kan tänkas ha. Klistra in denna formel i kolumnen bredvid.

=OM(ÄRFEL(INDEX(INDIREKT(Q7);T2;1));"";INDEX(INDIREKT(Q7);T2;1))

Q7 innehåller text som beskriver en matris, exempelvis O4:O12

T2 är nummer 1.

Nu har du underlaget för att kunna skapa din andra kombobox innnehållande kunder för vald KA.

Mvh

Christian

 

 

 

 

Nytt inlägg
 2016-08-30 10:54
 

Hej igen Christian.

Du är en hjälte men jag stötte på patrull. En patrull bestående av min egen dumhet tror jag. Allt gick fint tills "därefter bygger vi med hjälp av...."

Jag har precis som du beskriver en alfabetisk lista med KA i kolumn N (med rubriken KA) och kolumnen O innehåller kunder. Jag förstår dock inte vad det innebär att vi "bygger en matris" och skall formeln som börjas med ="O".. skrivas någonstans? Vad skall jag förväntas på för resultat i den cellen i så fall? 

Ja, du fattar. förlorade mig själv.

Nytt inlägg
 2016-08-30 11:09
 

DET FUNKADE!!! HAHAHA

TACK som fan Christian. Du har gjort min dag nu! Hade jag vetat vem du är hade du fått pris.

 

 

 

Föregående Föregående
 
Nästa Nästa
ForumForumDiskussionerDiskussionerExcelExcelDubbla kombinationsrutorDubbla kombinationsrutor

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter