PNG32 PNG32 PNG32 PNG32
PNG32
Forum Excel, VBA, VSTO, Exceltips, Excelhj�lp PNG32 drivs av Excelspecialisten    Logga in     English
PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Logga in

PNG32

Du är inte inloggad. Logga in eller registrera dig för att skriva inlägg eller svara på inlägg.

För frågor om forumet, kontakta oss på webmaster@excelforum.se

PNG32 PNG32
PNG32 PNG32
PNG32

Excelforum

PNG32

 
ForumForumDiskussionerDiskussionerVBAVBAKrav på att ha Makron aktiverade när Excelfil öppnas Krav på att ha Makron aktiverade när Excelfil öppnas
Föregående Föregående
 
Nästa
 Avaktiverad
Nytt inlägg
 2020-09-09 12:36
 

 Jag har skapat en fil med ett makro som körs när filen öppnas. Det makrot gör är att dölja två flikar i dokumentet som inte alla användare ska ha tillgång till. För att öppna dessa flikar finns ett annat makro där man anger ett lösenord för att kunna se flikarna. 

 

Allt har fungerat som planerat tills jag häromdagen insåg att ifall en användare inte har makron aktiverade i Excel så kommer den användaren att kunna se de flikar som egentligen ska vara dolda när filen öppnas. 

 

Jag har istället testat att lägga in kod som gör att flikarna ska döljas när filen stängs ned, men klickar man på inte spara när man stänger ned är flikarna synliga när dokumentet öppnas igen. 

 

Kan jag lägga in koden på något annat sätt, eller säkerställa att personer som använder filen har makron aktiverade för att flikarna ska vara dolda när dokumentet öppnas? 

Nytt inlägg
 2020-09-09 18:28
 

Tjena!
Intressant uppgift! 

Jag hade nog vänt på det och lagt dem som Hidden eller VeryHidden när man stänger ner. 

Lite beroende på vad detta är för uppgifter och hur känslig informationen är, så kanske det till och med hade varit värt att ha det i ett eget länkat dokument. Kanske har ni också turen att ni sitter och arbetar mot samma server? 

Genom att gömma flikarna vid stängning/spara sparas flikarna gömda, vilket också leder till att det krävs lite mer av dig som användare att ta fram dem. Med rätt(eller fel) person vid tangentbordet så kan man få fram flikarna ändå... Men om detta handlar om att någon inte skall råka gå in och ändra något så kanske det skulle räcka med att dölja dem. Du och den/de som skall greja i de dolda kan ju ta fram fliken och dölja den igen, och med hjälp av macro säkerställa att dem är dolda. Typ "OM Flik1 = synlig then dölj Flik1". Inte korrekt syntax men jag tror du förstår min poäng :) 

Hoppas det hjälper en bit på vägen! 
Mvh
Johan

Nytt inlägg
 2020-09-10 05:53
 

 Tack för svar!

Jag har testat att lägga dem som VeryHidden vid nedstängning av filen, men om man väljer att inte spara när man stänger ned så döljs inte flikarna. Jag vet inte om det går att komma runt det på något sätt, men skulle det gå att lösa skulle det vara ett alternativ att göra så. 

Det är på grund av känslig information som vi väljer att dölja flikarna och ha lösenord för att öppna dem, så det säkraste alternativet kanske är att lägga dem i ett eget dokument. 

/Victoria 

Nytt inlägg
 2020-09-10 07:31
 

 Hej Viktoria

En variant kan vara att spara filen med kod när programmet stängs ned. Då blir konsekvensen istället att man inte längre kan utnyttja stäng ner utan att spara om man gjort fel. Detta kan man visseliggen hantera med spara ner backupfiler med jämna mellanrum, eller låta koden spara en version av filen när denna öppnas, samt att vid stänging låta användaren välja "inte spara", och om sparning inte sker, återgå till den backupade filen. Koden nedan hanterar inte undantagsscenariot jag just beskrev, men hanterar problemet med dina synliga flikar. 

Mvh

Christian

 

Option Explicit

Private Sub Workbook_BeforeClose(Cancel As Boolean)

    Blad2.Visible = xlSheetVeryHidden

    Blad3.Visible = xlSheetVeryHidden

    ThisWorkbook.Save

 

End Sub

Private Sub Workbook_Open()

    Dim Ans As String: Ans = InputBox("Enter pass to see hidden sheets")

    If Ans = "Gubbe31" Then

        Blad2.Visible = xlSheetVisible

        Blad3.Visible = xlSheetVisible

    End If    

End Sub

Nytt inlägg
 2020-09-10 11:25
 

 Hej Christian, 

Tack för tips! Har kompletterat min kod med "ThisWOrkbook.Save" och lagt in det på Workbook_BeforeClose istället för open och det verkar fungera :) 

Nu har jag inte lagt in kod för något undantagsscenario, får fundera på om det kommer behövas eller inte. Vi kommer i alla fall spara undan kopior av filen med jämna mellanrum så det borde räcka! 

 

/Victoria 

Föregående Föregående
 
Nästa
 Avaktiverad
ForumForumDiskussionerDiskussionerVBAVBAKrav på att ha Makron aktiverade när Excelfil öppnas Krav på att ha Makron aktiverade när Excelfil öppnas

PNG32 PNG32
Excelforum drivs av Excelspecialisten som bedriver utbildning i Excel och VBA, tillhandahåller support och hjälp med Excel, utvecklar program i Excel. Är ni i behov av en konsult inom Excel, VBA eller VSTO, eller söker en excelkurs, kontakta oss.
Copyright 2013 ExcelSpecialisten XLS AB   Användarvillkor  Personliga uppgifter